Луксозният хотел „Бейската къща“, Велико Търново
02.08.2021
Растем! Очаквайте първия шоурум на Камсек извън София
02.09.2022
Луксозният хотел „Бейската къща“, Велико Търново
02.08.2021
Растем! Очаквайте първия шоурум на Камсек извън София
02.09.2022

Енергоспестителите – все по-актуални за хотелиерите

Живеем в трудни и несигурни времена със световна пандемия, висока инфлация и непрекъснато повишаване на цените. Цената на тока се повиши драстично само за няколко месеца. При всички тези обстоятелства за собствениците и управителите на хотели и апарт-комплекси сметките за ток вече не са маловажен проблем и все по-актуални стават енергоспестителните ключове за хотелските стаи.

Енергоспестителният ключ представлява PVC ключ със специален джоб, в който трябва да се постави картата на съответния гост, за да може той да включи електрозахранването в хотелската стая. Изваждането на картата от този джоб, съответно изключва почти изцяло тока на стаята с изключение само на хладилника или минибара.

Решенията за енергоспестителните ключове са няколко варианта, като по-надолу ще се спрем върху предимствата и недостатъците на всеки един от тях:

  1. Обикновен енергоспестителен ключ
  2. Енергоспестителен ключ, който работи само с картите на съответния хотел
  3. Енергоспестителен ключ, който работи само с картата за съответната хотелска стая и за конкретния период от време на престой на госта.

Предимства и недостатъци на различните видове енергоспестителни ключове:

  1. Обикновения енергоспестителен ключ представлява джоб, в който поставяйки картата, гостът натиска обикновено бутонче, с което включва захранването. Този вариант енергоспестител има едно единствено предимство пред останалите – значително по-ниската цена. Недостатъкът му обаче е много голям и голяма част от гостите на хотела са запознати с него – вместо картата на стаята, това бутонче може да бъде натиснато с много други неща – обикновена карта за отстъпка от някой магазин, календарче или дори откъснато парче картон от някоя кутия. Това абсолютно обезсмисля този тип енергоспестители. Още по-лошото е, че в желанието си да „излъже“ енергоспестителя, гостът на хотела може да набута вътре нещо, което впоследствие да не може да се извади и по този начин да повреди устройството.
  2. Енергоспестителен ключ, който работи само с картите на съответния хотел – този енергоспестител е значително по-надежден от обикновения, тъй като в него е вграден четец за карти, който разпознава картата от хотела и не работи, ако в слота му се постави друга карта. Недостатъците: на първо място, както можем предположим е доста по-високата му цена, поради вградения четец. На второ място като недостатък може да изтъкнем възможността да включим захранването и с карта от съседна стая, ако разполагаме с такава. Предимствата – най-вече значително по-високата ефективност на енергоспестяване, която би оправдала напълно по-високата му цена.
  3. Енергоспестителният ключ, който предлага фирма Камсек, работи само с картата за съответната стая и за конкретния период от време на престой на госта. Това е най-надеждната енергоспестяваща система от offline системите, но и съответно с най-висока цена, която се дължи на вградения контролер. Захранването се включва само и единствено с карта, настроена за конкретната стая и за съответния период на престой на госта. В определен момент, след изтичане на зададения престой, захранването може да се изключи автоматично в предварително определен час. Хубавото тук е, че часът на изключване може да се настройва според желанието на управителя или собственика на хотела.

Високите темпове, с които се развива техниката в днешно време доведоха и до представяне на още по-усъвършенствани системи за заключване на хотелските стаи и заедно с това и енергоспестителите не изостават. Съвременните online системи дават възможност да се проследява от рецепцията на хотела в реално време дали картата на клиента е оставена в енергоспестителя или не. Дори има възможност захранването да бъде изключено от рецепция, ако клиентът е напуснал стаята без да извади картата си от слота на енергоспестителния ключ.

Както видяхме в изложението по-горе, избирайки енергоспестителни ключове за хотела си, хотелиерите би следвало да обърнат внимание не само върху цената им, но също така и върху реалните ползи и икономии, които ще извлекат от тази инвестиция.