Луксозният хотел „Бейската къща“, Велико Търново
02.08.2021
Растем! Очаквайте първия шоурум на Камсек извън София
02.09.2022

Енергоспестителите – все по-актуални за хотелиерите

Живеем в трудни и несигурни времена със световна пандемия, висока инфлация и непрекъснато повишаване на цените. Цената на тока се повиши драстично само за няколко месеца. При всички тези обстоятелства за собствениците и управителите на хотели и апарт-комплекси сметките за ток вече не са маловажен проблем и все по-актуални стават енергоспестителните ключове за хотелските стаи.

Енергоспестителният ключ представлява PVC ключ със специален джоб, в който трябва да се постави картата на съответния гост, за да може той да включи електрозахранването в хотелската стая. Изваждането на картата от този джоб, съответно изключва почти изцяло тока на стаята с изключение само на хладилника или минибара.

Решенията за енергоспестителните ключове са няколко варианта, като по-надолу ще се спрем върху предимствата и недостатъците на всеки един от тях:

  1. Обикновен енергоспестителен ключ
  2. Енергоспестителен ключ, който работи само с картите на съответния хотел
  3. Енергоспестителен ключ, който работи само с картата за съответната хотелска стая и за конкретния период от време на престой на госта.

Предимства и недостатъци на различните видове енергоспестителни ключове:

  1. Обикновения енергоспестителен ключ представлява джоб, в който поставяйки картата, гостът натиска обикновено бутонче, с което включва захранването. Този вариант енергоспестител има едно единствено предимство пред останалите – значително по-ниската цена. Недостатъкът му обаче е много голям и голяма част от гостите на хотела са запознати с него – вместо картата на стаята, това бутонче може да бъде натиснато с много други неща – обикновена карта за отстъпка от някой магазин, календарче или дори откъснато парче картон от някоя кутия. Това абсолютно обезсмисля този тип енергоспестители. Още по-лошото е, че в желанието си да „излъже“ енергоспестителя, гостът на хотела може да набута вътре нещо, което впоследствие да не може да се извади и по този начин да повреди устройството.
  2. Енергоспестителен ключ, който работи само с картите на съответния хотел – този енергоспестител е значително по-надежден от обикновения, тъй като в него е вграден четец за карти, който разпознава картата от хотела и не работи, ако в слота му се постави друга карта. Недостатъците: на първо място, както можем предположим е доста по-високата му цена, поради вградения четец. На второ място като недостатък може да изтъкнем възможността да включим захранването и с карта от съседна стая, ако разполагаме с такава. Предимствата – най-вече значително по-високата ефективност на енергоспестяване, която би оправдала напълно по-високата му цена.
  3. Енергоспестителният ключ, който предлага фирма Камсек, работи само с картата за съответната стая и за конкретния период от време на престой на госта. Това е най-надеждната енергоспестяваща система от offline системите, но и съответно с най-висока цена, която се дължи на вградения контролер. Захранването се включва само и единствено с карта, настроена за конкретната стая и за съответния период на престой на госта. В определен момент, след изтичане на зададения престой, захранването може да се изключи автоматично в предварително определен час. Хубавото тук е, че часът на изключване може да се настройва според желанието на управителя или собственика на хотела.

Високите темпове, с които се развива техниката в днешно време доведоха и до представяне на още по-усъвършенствани системи за заключване на хотелските стаи и заедно с това и енергоспестителите не изостават. Съвременните online системи дават възможност да се проследява от рецепцията на хотела в реално време дали картата на клиента е оставена в енергоспестителя или не. Дори има възможност захранването да бъде изключено от рецепция, ако клиентът е напуснал стаята без да извади картата си от слота на енергоспестителния ключ.

Както видяхме в изложението по-горе, избирайки енергоспестителни ключове за хотела си, хотелиерите би следвало да обърнат внимание не само върху цената им, но също така и върху реалните ползи и икономии, които ще извлекат от тази инвестиция.